Botervis

botervis2

Botervis komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Oceaan, Zuid Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Het belangrijkste land van aanvoer is Namibiƫ. Botervis heeft een langgerekt lichaam, dat op een snoek lijkt. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kilo. De botervis wordt in Nederland vooral diepgevroren als filets verkocht. Ook gerookt is de vis te koop. In Duitsland wordt de vis verkocht als Butterfisch of Oilfisch.

Het visvlees is erg wit van kleur en op de graat wat roder. De smaak is te vergelijken met de zwaardvis en heilbot. Botervis doet zijn naam eer aan: hij is erg vet, ongeveer 16% vet. Dit vetgehalte is bijna te vergelijken met die van een Hollandse Nieuwe.

Bereiding: Door het hoge vetgehalte kan de vis het beste gegrild of gebakken worden. Vanwege het wat zuidelijke temperament kunt u in de verwerking denken aan bijvoorbeeld tonijn, dus olijfolie, knoflook en ansjovis doen het uitstekend in een begeleidende saus.