Gamba

black tiger gambawhite tiger gamba

Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep garnalen uit één familie, de zogenaamde peneïde garnalen. Een garnaal is een schaaldier dat behoort tot de kreeftachtigen. Hierdoor ontstaat vaak verwarring in de benamingen ‘scampi’ en ‘gamba’. Voor de duidelijkheid: een gamba is een grote garnaal en een scampi is een kleine kreeft. Wanneer ze als losse staarten worden verkocht is het verschil moeilijk te zien. De gamba wordt ook wel reuzegarnaal of Chinese garnaal genoemd.

Streken van herkomst zijn onder andere: West-Afrika, Midden-Amerika en Oost-Azië. In de handel bestaan 5 klassen; I tot en met V. Gamba I is de grootste, aflopend naar Gamba V. Gamba’s zijn zowel gekookt als rauw (uit de diepvries) te koop. Naast de witte zeewaters zijn er ook de Black Tiger gamba’s verkrijgbaar.

Pellen voor bereiding is vaak noodzakelijk. De werkwijze is als volgt: Verwijder eerst de kop, duw met de duimen de pootjes uit elkaar, zodat het pantser aan de onderkant breekt en pel de schaal eraf. Verwijder dan de staart.

Vistip: Gamba’s zijn vaak al gaar gekookt verkrijgbaar. Deze kunnen koud worden gegeten, maar kunnen ook voor warme gerechten worden gebruikt. Rauwe gamba’s zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar. Grillen of bakken kan natuurlijk ook.