Tong

tong

De tong is waarschijnlijk de bekendste vis die er is in Nederland, en heeft de naam zijnde “de lekkerste vis die er is.” Het visvlees is stevig, maar tegelijk zacht en sappig. Tong is herkenbaar een zijn ovale vorm en een grijsbruine kleur aan de bovenzijde. Tong ligt overdag ingegraven in het zand waar hij niet opvalt door zijn schutkleur. De kleine tongetjes groeien op in de Waddenzee, nadat de eieren in het kustgebied zijn afgezet.

Tong is een magere vis, die van juli tot en met december op z´n lekkerst is. Momenteel wordt geëxperimenteerd met het kweken van tong, maar aangezien tong nogal gevoelig is wil het nog niet goed lukken.

De naam sliptong wordt gehanteerd voor de kleinste sortering. Er bestaan een aantal misverstanden over de juiste schrijfwijze van sliptong. Er zijn nogal wat aanhangers voor de aanduiding slibtong met een “b”. “Slib” zou duiden op het slib op de zeebodem waar tong zich graag in verschuilt. “Slip” met een “p” komt echter uit het Engels en betekent klein. Bovendien slippen deze kleine tongen nogal eens door het net…. Kortom de juiste schrijfwijze is met een “p”.